DPO On Demand

Dajte no, samo otroci so!

Po interentu kroži zgodba, da naj bi Facebook plačal otrokom, starim od 13 do 15 let, plačal, da bi v bistvu lahko vohunil za njimi za 20 dolarjev na mesec. Ne vemo, ali je ta zgodba o Facebooku resnična oziroma samo mit, vendar nihče ne bi smel biti presenečen, če je.

Če je res, raziskovalna aplikacija Facebooku omogoča nenehno zbiranje zasebnih sporočil posameznikov v aplikacijah družabnih medijev, klepetalnic iz aplikacij za takojšnje sporočanje - vključno s fotografijami / videoposnetki, poslanimi drugim, e-poštnimi sporočili, spletnim iskanjem, dejavnosti spletnega brskanja in celo stalne informacije o lokaciji. [Po Will Strafachu, varnostnem strokovnjaku za Gaurdian Mobile Firewall].

Razmislite o tem za minuto - skoraj neomejen dostop do vsakega podatka preko naprave posameznika, ki je z osebo skoraj 24 ur na dan, in odraža skoraj vse, kar počnemo, govorimo in mislimo, delamo in kje to počnemo. Večina ljudi ima celo telefon s seboj v kopalnici in v spalnici. Dvajset dolarjev na mesec za osebo, ki je ne poznate, da vas opazuje, ve, kje ste skoraj vsako sekundo, bere vsako zasebno stvar, ki jo napišete ali govorite in si ogleda vse zasebne fotografije in videoposnetke, ki jih pošljete. Srhljivo?

Če ste odrasla oseba, lahko glasujete za poljubnega političnega kandidata, pijete vsak dan v tednu in sprejemate slabe odločitve, in če se odločite, da dovolite podjetju, da vam sledi na vsakemu koraku za 20 dolarjev na mesec, je to seveda vaša možnost. Toda to je na voljo tudi otrokom. Otroci, ki so nastopili puberteto in se šele začenjajo ukvarjati s tem, kako živeti v svetovnem spletu, ne razumejo v celoti tveganj, ki so povezana s takšnim ravnanjem. V tem procesu delajo veliko napak, ampak to je v redu. To morajo otroci izkusiti, da bi postali odrasli. Toda ali naj se tujcu dovoli, da vohuni za otrokom in dokumentira vsako iskanje, besedo, pogovor, fotografijo in video, ki jih sprejmejo in pošljejo?

Tukaj ne gre za to, da bi starši imeli popoln nadzor - ravno nasprotno. Želimo in spodbujamo naše otroke, da spoznajo spletni svet, kaj deluje, kaj ne, kakšno vedenje je dobro, kaj je tvegano in čemu se je potrebno izogibati. Želimo, da se učijo novih stvari in preizkušajo nove stvari, ne da bi neki tujci bdeli nad njimi in beležili kaj počnejo.

Morda se ta vrsta vohunjenja zdi bolj sprejemljiva za ljudi, ker je na spletu, je oddaljena in dejansko ne morete videti osebe, ki vohuni za vas. Zdaj pa naredimo korak nazaj. Predstavljajte si, da bi fizično najeli popolnega neznanca, ki bi vohunil za otrokom. Stal bi zraven otroka ves dan, beležil vse, kar otrok pravi, počne, njegovo lokacijo in vsak njegov korak, za 20 dolarjev (ali za kakšen drug znesek). Potem, ko je vse to povedano in storjeno, niti otrok niti njegovi skrbniki nimajo nikakršnega nadzora nad tem, kaj ta neznanec počne z informacijami. Ali je boljše, ker je vse opravljeno prek računalnika in tega tujca oz. posameznika ne vidite? Verjetno je še hujše, ker so te informacije nekje trajno shranjene in ne veste, kdo lahko dostopa do njih ali kako se bodo uporabljale.

Ampak dajte no, to so samo otroci. To so naši otroci. Tudi če nimate otrok, imate morda nečakinje, nečake, poznate sosedovega otroka ali pa ste samo dostojno človeško bitje. Tujec, ki lahko gleda in beleži vsako dejanje našega otroka, vsako prijateljsko sporočilo, vsako naraščajočo bolečino, vsako napačno besedilo, fotografijo in videoposnetek ter s temi informacijami počne karkoli hoče (in bodimo iskreni, ni pravega načina za nadzor kako se informacije uporabljajo ali komu so razkrite), prečka črto. To ni samo grozljivo, ampak je na nek način predatorsko. Če bi nekdo to vrsto vohunjenja izvajal fizično nad otrokom, za 20 dolarjev ali več, bi nekdo poklical policijo.

Velikih pojdetij seveda ne bomo prepričali, da bi delali drugače. Lahko pa spremenimo svoje obnašanje in vplivamo na vedenje naših otrok. To je to. To je preprost cilj. Če se nas dovolj osredotoči na preproste cilje, se bo morda pojavil kakšen večji cilj, ki bo spremenil spletne velikane. Tudi če ne, ste vsaj vi in vaš otrok varnejši.

Vir: Aird & Berlis