DPO On Demand

e-Privacy: Svet EU je dosegel dogovor o stališču glede pravil o e-zasebnosti

Svet Evropske unije je včeraj dokončno potrdil vsebino te dolgo pričakovane uredbe o e-zasebnosti. Portugalsko predsedstvo lahko na podlagi včerajšnjega dogovora začne pogovore z Evropskim parlamentom o končnem besedilu.

Uredba o e-zasebnosti bo razveljavila veljavno direktivo o e-zasebnosti, ki je potrebna prenove predvsem zaradi tehnološkega in tržnega razvoja, kot so vsesplošna uporaba govora po IP, spletna pošta in storitve sporočanja ter nove tehnike za sledenje spletnemu vedenju uporabnikov. Pospešena digitalizacija v zadnjem obdobju je to potrebo samo še povečala. Spomnimo, da je uredba o e-zasebnosti nastajala vzporedno z uredbo GDPR in je bilo v osnovi mišljeno, da bosta uredbi vstopili v veljavo istočasno.

Uredba o e-zasebnosti bo kot lex specialis k splošni uredbi o varstvu podatkov bo le-to podrobno opredeljeval in dopolnjeval. Za razliko od splošne uredbe o varstvu podatkov se bodo mnoge določbe o e-zasebnosti uporabljale za fizične in pravne osebe.

Pedro Nuno Santos, portugalski minister za infrastrukturo in stanovanjska vprašanja, predsedujoči Svetu, je dejal:

Stroga pravila o zasebnosti so bistveni pogoj za vzpostavitev in ohranjanje zaupanja v digitalni svet. Pot do stališča Sveta ni bila lahka, vendar imamo zdaj mandat, ki vzpostavlja ravnovesje med strogim varstvom zasebnega življenja posameznikov ter spodbujanjem razvoja novih tehnologij in inovacij. Portugalsko predsedstvo z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da se lahko zdaj začnejo pogovori z Evropskim parlamentom o tem pomembnem predlogu.

Besedilo predloga uredbe si lahko preberete tukaj

Objavil/a

Info hiša