DPO On Demand

Facebook bo moral plačati 5 milijard dolarjev zaradi kršitve zasebnosti

Po poročanju Reutersa bo moral Facebook zaradi kršitve zasebnosti v primeru Cambridge Analytice plačati 5 milijard dolarjev (pb. 4,4 milijarde evrov) zaradi kršitve pravice do zasebnosti njegovih uporabnikov.

Federal Trade Commission (FTC) je preiskoval obtožbe, da je Facebook neustrezno posredoval informacije, ki pripadajo 87 milijonom uporabnikov, z zdaj mrtvim britanskim političnim svetovalnim podjetjem Cambridge Analytica. Raziskava se je osredotočila na to, ali je izmenjava podatkov kršila dogovor med Facebookom in regulatorjem iz leta 2011.

V tej zgodbi pa je bizarno dejstvo, da so vlagatelji po razkritju kazni potisnili delnice Facebooka za 1,8% navzgor, medtem ko je več močnih demokratov v Washingtonu obsodilo predlagano kazen kot neustrezno.

FTC naj bi v poravnavo vključil tudi druge omejitve glede tega, kako Facebook obravnava zasebnost uporabnikov. Wall Street Journal je šel celo dlje in ocenil, da je glasovanje agencije potekalo po strankarskih linijah, s tremi republikanci, ki so glasovali za odobritev in dvema demokratoma.

Poravnava bi sicer bila največja kazen, ki je bila kdaj plačana agenciji.

Vir: Metro US