DPO On Demand

Kaj tehnološki giganti resnično počnejo z vašimi podatki?

Sledenje žiroskopu vašega telefona, optično preberanje vaših sporočil in razkrivanje vaših osebnih podatkov tretjim osebam. To so samo tri stvari, s katerimi ste se strinjali, ko ste se prijavili na nekatere aplikacije in spletne strani določenih tehnoloških podjetij.

BBC je v svojih raziskavah ugotovil, da nekateri izmed jezikov, ki se uporabljajo v politikah in pravilnikih o zasebnosti, zahtevajo univerzitetno izobrazbo, da jih lahko razumeš.

Ampak, če bi pogledali bolj podrobno, bi bili presenečeni, kako se v resnici uporabljajo vaši podatki.


  • Vaši lokaciji se sledi - tudi če tega ne dovolite

Mnogi programi zahtevajo dovoljenje, da sledijo vaši lokaciji preko GPS, ampak kot uporabnik lahko to zavrnete.

Toda tudi če zavrnete dovoljenje za aplikacijo, lahko še vedno vidijo kje ste.

Na primer, Facebook zbira informacije o lokaciji preko GPS, vgrajenega v telefon. Še vedno sledi, kje se gibljete tudi preko IP naslovov, preko prijave ali dogodkov, ki jih obiskujete.

Twitter prav tako "zahteva" informacije o vaši trenutni lokaciji: "Dobimo jih iz signalov, kot so vaš IP naslov ali nastavitev naprave". Tako lahko »varno in zanesljivo nastavite in vzdržujete račun«.

  • Podjetja prenesejo svoje podatke na podružnice ...

Ko se strinjate s pogoji in določili, pogosto ne posredujete vaših podatkov tej posebni aplikaciji - obstaja veliko izmenjave podatkov znotraj skupine.

Na primer podatki, ki prihajajo iz aplikacije Tinder, se zbirajo v skupni rabi z drugimi člani skupine za ujemanje, ki vključuje druge spletne strani za zmenke OkCupid, Plenty of Fish in Match.com.

Tinder pravi, da to počne za "vzdrževanje, skrb za stranke, trženje in ciljno oglaševanje" ter za odstranitev uporabnikov, ki kršijo pogoje uporabe.

Microsoft je kupil LinkedIn leta 2016 in v skladu s svojo politiko zasebnosti prejme podatke o posamezniku, ko uporablja nekatere druge storitve, ki jih zagotavlja Facebook ali njihova podružnica, vključno z Microsoftom.

  • ... in vas zavezujejo tudi tretje osebe

Če bi morali prebrati pogoje tehnološkega velikana, to ne bilo dovolj, prebrati bi morali tudi pogoje uporabe tiste druge družbe, ki obdeluje vaše podatke.

Amazon pravi, da lahko svoje podatke delijo s tretjimi osebami, uporabniki pa morajo "skrbno pregledati svoje izjave o zasebnosti in druge pogoje uporabe".

Ali, če uporabljate izdelke Apple, se vaši osebni podatki delijo s podjetji, "ki zagotavljajo storitve, kot so obdelava podatkov, razširitev kredita... in ocenjevanje zanimanja za njihove izdelke in storitve".

Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR), ki je začela veljati maja letos, od družb ne zahteva, da navedejo tretje stranke v svojih pogojih.

Ailidh Callander, pravnik pri Privacy International, pravi, da ima to zaskrbljujoče posledice: »To pomeni, da podjetja, kot so posredniki podatkov, lahko uporabljajo vašo lokacijo, vaše interese, vaše stike in še veliko več, da vas profilirajo«.

"Politike zasebnosti so lahko zelo dolge, vendar je zelo pomembno, da si zanje vzamete čas, da ne pogledamo le to, kateri podatki se zbirajo in zakaj, temveč tudi s kom te podatke delijo (in za kakšne namene)", dodaja Callander.

Wikipedia po drugi strani ne posreduje vaših osebnih podatkov tretjim osebam za namene trženja.

  • Tinder zbira podatke o žiroskopu

Včasih zbiranje podatkov presega ime, starost in lokacijo.

Tinder pravi, da aplikacija zbira podatke iz merilnika pospeška vašega telefona (za merjenje gibanja), žiroskopov (ki merijo kot, kako držite telefon) in kompasov. Vendar ne povedo zakaj točno, se ti podatki uporabljajo.

  • Facebook ohranja izbrisana iskanja ...

Facebook ponuja možnost brisanja iskanj iz njihove zgodovine, s čimer uporabniku omogočijo vtis, da so zapisi njihovih iskanj čisti.

Težava pa je, da niso.

Njihova politika podatkov navaja, da lahko zgodovino iskanja kadar koli izbrišete, "dnevnik tega iskanja se po 6 mesecih izbriše".

  • ... in vas spremlja, tudi če ste izključili aplikacijo

Facebook celo spremlja, kaj počnete, ko niste prijavljeni - ali če nimate računa.

Po svoji podatkovni politiki delujejo z oglaševalci, razvijalci aplikacij in založniki, ki jim lahko pošljejo informacije o svojih dejavnostih izven Facebook-a preko nekaj imen, ki jih imenujemo Facebook Business Tools.

Ti partnerji "zagotovijo informacije o vaših dejavnostih izven Facebook-a, vključno z informacijami o vaši napravi, spletnih mestih, ki jih obiščete, nakupih, ki jih naredite, (in) oglasih, ki jih vidite".

  • LinkedIn skenira vaša zasebna sporočila

Če ste mislili, da so zasebna sporočila zasebna, razmislite znova.

LinkedIn uporablja avtomatsko tehnologijo skeniranja sporočil, v skladu s svojo politiko zasebnosti. Družba pravi, da to naredi zato, da bi zagotovila zaščito pred zlonamernimi spletnimi mesti ali neželeno pošto in predlaga samodejne odgovore.

Medtem Twitter, shranjuje in obdeluje vaša sporočila.

Uporablja podatke o komu ste komunicirali, s kom in kdaj (vendar ne vsebine teh sporočil), da bi bolje razumeli uporabo njihovih storitev, da bi zaščitili varnost in celovitost naše platforme.

  • In če ste mlajši od 18 let, bi morali vaši starši prebrati to z vami

Applovi pogoji pravijo, da bi morali "otroci, mlajši od določene starosti, pregledati ta sporazum s svojim staršem ali skrbnikom, da bi to lahko razumel otrok in starš ali zakoniti zastopnik.

Kljub temu, kot je razvidno iz raziskave BBC, da bi se prebili in prebrali politiko in pogoje glede zasebnosti, bi povprečna odrasla oseba potrebovala več kot 40 minut - kaj šele povprečen 13-letnik.

Tudi če ste prebrali pravilnik o zasebnosti, vas Amazon ponovno vabi, da preverite njihovo politiko: »Naše podjetje se nenehno spreminja in tudi naša obvestila o zasebnosti se bodo spreminjala. Pogosto spremljajte našo spletno stran, da boste seznanjeni z vsemi spremembami«.

  • Ne uporabljajte iPhone za izdelavo jedrskega orožja

Za konec: Apple ima v svojih pogojih uporabe za Veliko Britanijo napisano, zakaj stranke ne smejo uporabljati njihovih izdelkov "za kakršne koli namene, ki jih prepoveduje zakonodaja Združenih držav Amerike".

V skladu z njihovo opredelitvijo, to vključuje tudi "razvoj, načrtovanje ali proizvodnjo jedrskih, raketnih ali kemičnih ali bioloških orožij".