DPO On Demand

Slovarček novih tehnologij

Marko Robnik je v Zavarovalnici AS skrbnik ključnih strank in ga zanimajo moderne tehnologije

Ali veste kaj pravzaprav pomeni »blockchain«? Ali si predstavljate, kaj bo umetna inteligenca prinesla v posel? Kaj pa internet stvari?

Gre za tehnološka dognanja, ki bodo v veliki meri vplivale na vse okoli nas, ne samo na zavarovalno industrijo.

Tokrat se ne bom spuščal v podrobnosti delovanja tehnoloških dosežkov, ampak bom samo naštel večino, ki je vredna omembe. V nadaljevanju bo vsak sklop dobil svoj samostojni del, kjer se bom podrobneje lotil opisovanja različne tehnologije in njene uporabe.

Blog načeloma ni namenjen tehnološkim navdušencem, temveč bolj večini, ki bodisi nima časa ali volje za sledenje številnim spremembam v razvoju tehnologije, vendar želijo vseeno imeti neki poenostavljen in osredotočen pogled na dogajanje okoli nas ter jih zanima tudi področje zavarovalništva.

Osnovna tehnološka dognanja, ki bodo v prihodnosti vplivala na ves svet kot tudi na zavarovalništvo so:

»Blockchain«

Če ne poznate pomena »blockchain« ali ste o njem samo nekje nekaj malega prebrali in potem odnehali, ker niste dobro razumeli, je morda nastopil čas, da zdaj podrobneje preberete zapis. Članki o tem skorajda eksponentno rastejo, saj gre za trenutno najbolj vročo temo. Za začetek vam bom predstavil slovenski prevod termina – veriga podatkovnih blokov. Ustvaril ga je skrivnostni posameznik ali skupina z imenom Satoshi Nakamoto. Na kratko. Gre za največjo revolucijo po internetu in za širok spekter uporabne tehnologije, kakršno bomo sčasoma množično uporabljali vsi uporabniki.

Umetna inteligenca

Tudi o umetni inteligenci je veliko objavljenega. O tej temi je morda nekaterim znana ostra diskusija med lastnikom Tesle, Elonom Muskom in lastnikom Facebooka, Markom Zuckenbergom. Že dolgo je znano, da je prvi vneti skeptik o človekovem zaupanju v umetno inteligenco, malodane vidi umetno inteligenco kot vrsto, ki nas bo nekoč nasilno zamenjala. Po drugi strani je Mark precej bolj prizanesljiv do umetne inteligence, kljub temu, da so ne dolgo nazaj morali ugasniti dva “chatboot-a”, ki sta se namesto v dogovorjeni angleščini med sabo pogovarjala v izmišljenem jeziku. Če ne veste kaj je to “chatboot”, je morda še najbližje definicija, “Chatbooti” so digitalni pomočniki, ki ljudem pomagajo najti ustrezne odgovore na njihova vprašanja s pomočjo umetne inteligence. V Sloveniji je bil morda še najbolj znan “chatboot” ali naj rečemo kar “chatbootinja”, Davčna Vesna. Ali pa “chatboot”, ki ti sporoči vse o vožnji s trajekti na Hrvaškem, kar lahko poiščite na tej povezavi.

Strojno učenje

Poenostavljeno lahko rečemo, da stroj na podlagi preučevanja določi pravila, s katerimi lahko rešuje probleme, o katerih se prej sploh ni učil. Sem lahko uvrstimo tudi nevronsko mrežo, napravo za obdelavo podatkov, ki simulira delovanje človeških možganov. Strojno učenje in nevronske mreže so zaslužne za zmago umetne inteligence nad človekom v šahu in igri Go v zadnjih nekaj letih.

»iOt«. Prevedeno v slovenščino – internet stvari ali medomrežje stvari

Na kratko lahko opišemo internet stvari kot skupek stvari, naprav, ki si lahko med seboj izmenjujejo podatke, ki jih zberejo s pomočjo tipal ali senzorjev. To tehnologijo že vsi poznamo, tudi, če se tega sploh ne zavedamo. Na primer naša kartica se sporazume s čitalnikom kartic in podobno. Z uporabo tehnologije interneta stvari lahko denimo upravljamo pametni dom na daljavo kar s pomočjo svojega mobilnega telefona. Primer; ker bomo kmalu doma, lahko preverimo temperaturo doma, ogrejemo pečico, da bo krompirček ravno prav pečen ob našem prihodu domov in mimogrede preko kamere pogledamo še svojega psa ali je že zgrizel fotelj …

»Big data«

S terminom Veliki podatki se misli na podatkovne množice informacij, ki so neznansko velike in zapletene, da trenutna običajna programska oprema, ki jo imamo na voljo, ni dovolj zmogljiva za njihovo obravnavo. Znanost in industrija želi v sedanjosti in prihodnosti iznajti čim boljše načine za zajem, shranjevanje, analizo, iskanje, skupno rabo, prenos, vizualizacijo, posodabljanje in varovanje zasebnosti podatkov. Velikokrat slišimo tudi izraz rudarjenje po podatkih. Z rudarjenjem po podatkih se išče vzorec, na podlagi katerega se lahko pojasni vzrok posledice.

Računalništvo v oblaku

Posamezniki in tudi organizacije so omejene z viri za hranjenje podatkov, hitrostjo pridobivanja podatkov, dostopnostjo omrežij in aplikacij, zato si lahko posamezniki ter organizacije preko računalništva v oblaku omogočijo neomejene vire. Tudi če mislite, da tega pojma ne poznate, gotovo poznate Facebook ali Gmail, kjer smo ob uporabi obeh del računalništva v oblaku.

Različni senzorji

Senzor je naprava, ki opazuje, meri in zaznava opazovan predmet ter ugotovljene vrednosti nato pretvarja v električni signal. Uporabljajo se v industriji, avtomobilih, beli tehniki … Senzorji sami po sebi niso uporabni, predstavljajo pa idealno orodje v rokah tehnologije, ki preko vmesnikov nadzira in analizira njihove podatke.

Telemetrija. Grško tele - oddaljeno + metron – meriti

Gre za naprave s tehnologijo, ki je sposobna meriti podatke na daljavo. Te naprave so povezane z operaterjem, ki te podatke spremlja, zbira in analizira. Nam najbolj poznane naprave so tiste, ki jih uporabljajo v tovornem prometu za spremljavo prometa, sledenje vozilom, zagotavljanje raznih drugih uporabnih funkcionalnosti. V Sloveniji poznamo tudi nekaj aplikacij na mobilnih telefonih.

Črne skrinjice

Poznamo jih predvsem iz letal. Gre za naprave, ki so jih izdelali za namen čim lažje pojasnitve nastanka in razlogov nesreče. Toda niso črne barve, temveč so živo oranžne in so sestavljene iz dveh delov. Prvi del zapisuje podatke motorja, drugi del pa snema pogovor iz pilotske kabine.

Droni

Pravilno slovensko poimenovanje drona je brezpilotni zrakoplov ali letalnik. Če kdo razmišlja, da so samo igračke, se krepko moti. Vsi ti čudoviti kadri pokrajine iz zraka, nad katerimi se navdušujemo v filmih, so največkrat posneti prav z njimi. Kmalu bodo v uporabi tudi ogromni avtonomni droni za prevoz ljudi po zraku, ki bodo potnika lahko prepeljali iz ene točke na drugo. Da ne govorimo o Amazonu, kjer jih bodo uporabljali v skladiščih in za dostavo paketov naročnikom. Seveda so to tehnologijo opazili tudi zavarovalničarji. Več o tem v enemu od naslednjih objav.

Avtonomni sistemi vožnje

Težko je spregledati tehnologijo, ki je že trenutno na naših cestah in bo v veliki meri vplivala na prihodnost vseh vrst transporta. Od osebnih vozil, kjer bomo čas vožnje uporabili denimo za gledanje filmov, do tovornih vozil, kjer bo odmaknjeno veliko tveganje v prometu, utrujen voznik.

Tehnologija napreduje tako hitro, da je med mojim pisanjem morda nastala že kaka nova. Mogoče celo taka, da bo pisala namesto mene. Pa ne mislite, da to ni možno, saj umetna inteligenca tudi v ustvarjalnem pisanju napreduje že presneto hitro.

Marko Robnik. Zavarovalničar, avtor in futurist …

Avtor je blog primarno objavil na svojem LinkedIn profilu in ga dovolil objaviti tudi na naši spletni strani.
Objavil/a

Info hiša