DPO On Demand

Varstvo osebnih podatkov v času korona ukrepov - kako naj ravna delodajalec (ponovitev seminarja)

Spletni seminar: Varstvo osebnih podatkov v času korona ukrepov – kako naj ravna delodajalec

V času COVID-19 razmer so delodajalci soočeni z zahtevami protikoronskih zakonov in tudi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so usmerjena k zmanjševanju tveganj za razširjanje okužbe znotraj posamezne organizacije. Nedvomno se praktično vsak ukrep, ki ga delodajalec uvede, nanaša na obdelavo delavčevih osebnih podatkov. Tako se v teh težkih časih, ko se vsi delodajalci trudijo zagotoviti delo, ohraniti zaposlitve in hkrati delavcem omogočiti varna delovna okolja, odpirajo mnoga vprašanja glede varnosti in obdelave podatkov zaposlenih v povezavi s SARS-CoV-2; kot so merjenje temperature, izpolnjevanje različnih vprašalnikov, napotovanje na testiranje, beleženje rezultatov testiranj, karanten, izolacij ipd.

Na seminarju se bomo dotaknili pravnih temeljev za te ukrepe, navedli bomo nekatere dobre ter izpostavili tudi slabe prakse, ki smo jim zaznali v praksi v preteklih mesecih.

Največkrat smo zasledili naslednje dileme:

 1. Ali lahko NIJZ delodajalcu naloži dolžnost odločanja o karanteni, zbiranja in posredovanja podatkov zaposlenih?
 1. Ali lahko delodajalec zahteva, da se vsi zaposleni preventivno testirajo za Covid-19?
 1. Ali je delavec, ki je zdrav in ne kaže znakov okužbe in odkloni testiranje, lahko odpuščen ali drugače sankcioniran? Ali je lahko kakorkoli kaznovan, ker ogroža zdravje ostalih zaposlenih čeprav je zdrav in ne kaže znakov okužbe?
 1. Ali delodajalec lahko odredi merjenje temperature zaposlenim?

Posebej bomo prikazali tudi, kje so meje, kjer se pristojnost delodajalca konča, ko je potrebno izvajati včasih zapletena priporočila NIJZ.

Program

 • Pravni temelji pri obdelavi osebnih podatkov v času korona krize in ukrepi, ki jih je potrebno izvajati pri obdelavi posebnih vrst (v tem primeru zdravstvenih) podatkov
 • Merjenje temperature (katere podatke lahko delodajalec zbira, kako zagotoviti anonimnost, ko je ta potrebna)
 • Napotovanje na testiranja
 • Beleženje razultatov testiranja
 • Kako, če sploh obvestiti sodelavce
 • Koliko časa hraniti podatke, ki se zbirajo v času korona krize

Komu je seminar namenjen:

Namenjeno je pooblaščenim osebam za varstvo podatkov, kadrovskim delavcem, vodjem pravnih služb, vodilnim skrbnikom procesov v organizacijah ter drugemu vodstvenemu osebju tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Predavateljica:

 • mag. Rosana Lemut Strle, odvetnica v Odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle

Prijava na seminar

Cena delavnice je 114,00 EUR + DDV

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV). Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Ugodnosti:

 • 20-odstotni popust za 2 ali več udeležencev
 • 20-odstotni popust za člane DPO kluba Info hiše (pri prijavi je potrebno vnesti promo kodo “DPO20” (velja samo za člane DPO kluba).

Datum: 14. 12. 2020, 14.00–16.00

Lokacija: Spletni seminar