DPO On Demand

Zaradi nesprejetja ZVOP-2 grožnje iz Bruslja

Ker Slovenija že več kot leto dni zamuja s sprejetjem novega Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), iz Bruslja prihajajo jasni namigi, da se ta ne bo obotavljal z uvedbo postopkov zaradi kršitve evropskega prava.

Evropska komisija je pripravila poročilo o izvajanju GDPR v državah članicah, v katerem Slovenija negativno izstopa. Kot izhaja iz sporočila podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmernamnsa in evropske komisarke za pravosodje, do danes samo še 3 članice EU niso sprejele ustrezne zakonodaje: Grčija, Portugalska in seveda Slovenija. Komisija je v sporočilu jasno zapisala, da se ne bo obotavljala z uvedbo ustreznih pravnih postopkov, če navedene države v kratkem ne bodo sprejele ustrezne zakonodaje.

Spomnimo, da je javnost glede na pojasnila Ministrstva za pravosodje pričakovala, da bo vlada predlog ZVOP-2 obravnavala najkasneje do sredine julija. Ker se to več kot očitno ni zgodilo, to pomeni, da bomo ZVOP-2 najhitreje lahko dobili konec oktobra ali v novembru. Bo to še dovolj zgodaj, da se izognemo bruseljskim kaznim?

Sicer pa v raziskavi poročilo ugotavlja, da je večina držav članic vzpostavila potreben pravni okvir in da se vzpostavlja nov sistem, ki krepi izvajanje pravil o varstvu osebnih podatkov. Podjetja razvijajo kulturo skladnosti, državljani pa se vse bolj zavedajo svojih pravic. Hkrati se približevanje visokim standardom varstva podatkov razvija na mednarodni ravni.

Več: Evropska komisija