DPO On Demand

Bliža se Brexit in s tem težave s prenosom podatkov v Združeno kraljestvo

Ker se bliža konec leta, se podjetja v Združenem kraljestvu spet soočajo z negotovostjo brexita – mnoga podjetja imajo seveda mnogo vprašanj, kaj bo to pomenilo za mednarodni prenos podatkov.

Portal EDPO piše, da bodo morala podjetja razmisliti o uporabi člena 27 GDPR. V nekaterih okoliščinah ta zahteva, da organizacija zunaj EU, ki nima „sedeža“ v EU, imenuje „predstavnika“ v EU v zvezi z obdelavo podatkov državljanov EU. Trenutno v prehodni fazi britanskim organizacijam tega ni treba storiti. Ko pa Združeno kraljestvo postane „tretja država“ in če so zahteve izpolnjene, morajo imeti organizacije Združenega kraljestva „predstavnika“ v EU. Velika Britanija bo verjetno imela podoben režim, zato bodo organizacije EU morda morale imenovati "predstavnika" v Združenem kraljestvu, če bodo obdelovale podatke državljanov Združenega kraljestva. Zato morajo organizacije preveriti, ali jih ta zahteva zadeva.

Člen 27

Predstavniki upravljavcev ali obdelovalcev, ki nimajo ustanovitve v Uniji

1. Kadar se uporablja člen 3(2), upravljavec ali obdelovalec pisno določi predstavnika v Uniji.

2. Obveznost, določena v odstavku 1 tega člena, ne velja za:

(a) obdelavo, ki je občasna in v velikem obsegu ne vključuje obdelave posebnih vrst podatkov iz člena 9(1) ali obdelave osebnih podatkov v zvezi s kazenskimi obsodbami in prekrški iz člena 10 ter glede na njeno naravo, okoliščine, obseg in namene verjetno ne bo povzročila tveganja za pravice in svoboščine posameznikov, ali

(b) javni organ ali telo.

3. Predstavnik ima ustanovitev v eni od držav članic, kjer so posamezniki, na katere se nanašajo osebni podatki, katerih osebni podatki se obdelujejo v zvezi s ponujanjem blaga ali storitev tem posameznikom ali katerih vedenje se spremlja.

4. Z namenom zagotavljanja skladnosti s to uredbo upravljavec ali obdelovalec pooblasti predstavnika, ki ga lahko v zvezi z vsemi vprašanji, povezanimi z obdelavo, poleg upravljavca ali obdelovalca ali namesto njega kontaktirajo zlasti nadzorni organi in posamezniki, na katere se nanašajo osebni podatki.

5. Določitev predstavnika s strani upravljavca ali obdelovalca ne posega v pravne ukrepe, ki bi lahko bili uvedeni zoper samega upravljavca ali obdelovalca.