DPO On Demand

Max Schrems prijavil Apple nemškemu in španskemu regulatorju

Avstrijska nevladna organizacija NOYB je že prejela oster odziv družbe Apple. NOYB je namreč ugotovil, da naj bi Apple, kršil evropsko zakonodajo.

Avstrijska nevladna organizacija (NOYB – None of Your Business), ki se ukvarja s pravico do zasebnosti, je 16.11.2020 prejela oster odziv družbe Apple. NOYB je namreč na ta isti dan sporočil svoje ugotovitve, da spletno orodje za sledenje, ki se uporablja v Applovih napravah, krši evropsko zakonodajo.

Skupina, ki jo je vodil pravnik Max Schrems, je vložila namreč pritožbe pri nadzornikih za varstvo podatkov v Nemčiji in Španiji, v katerih zatrjuje, da je orodje za sledenje ameriškemu tehnološkemu gigantu, ki je vreden 2000 milijard dolarjev, nezakonito omogočilo shranjevanje podatkov uporabnikov brez njihovega soglasja.

Apple je v odgovoru zapisal, da "ne dostopa do IDFA (Apple’s Identifiier for Advertisers) ali ga uporablja – na uporabnikovi napravi za noben namen". Dejal je, da je njegov cilj zaščititi zasebnost svojih uporabnikov in da je zadnja inačica operacijskega sistema iOS 14 uporabnikom dala večji nadzor nad tem, ali se lahko aplikacije povezujejo s tretjimi osebami za namene neposrednega trženja. Več na Reuters.com.

Max Schrems pa trdi ravno to. Takole so zapisali v prijavi regulatorjema v Nemčiji in v Španiji.

IDFA - piškotek v napravii vsakega uporabnika iPhona. Vsak iPhone deluje v Applovem operacijskem sistemu iOS. iOS privzeto samodejno ustvari edinstven »IDFA za vsak iPhone. Tako kot registrska tablica tudi ta edinstveni niz številk in znakov omogoča Applu in drugim tretjim osebam, da prepoznajo uporabnike v vseh aplikacijah in celo prepoznajo spletno in mobilno vedenje (»sledenje med napravami« - cross device tracking).

Sledenje se nedvomno izvaja brez privolitve uporabnika. Applov operacijski namreč sistem IDFA ustvari brez vednosti ali soglasja uporabnika. Po njegovi namesti na napravi lahko Apple in tretje osebe (npr. ponudniki aplikacij in oglaševalci) dostopajo do IDFA, da sledijo vedenju uporabnikov, ugotovi posameznikove nakupne navade in tako zagotovijo prilagojeno oglaševanje. Takšno sledenje strogo ureja t.i. „zakon o piškotkih“ (člen 5 (3) Direktive o e-zasebnosti), ki zahteva, da uporabnik poda ozaveščeno oz. informirano in nedvoumno soglasje.

Več o vsebini prijave na spletni strani NOYB.