DPO On Demand

Privacy Days

Info hiša v sodelovanju z Uradnim listom Republike Slovenije 12. in 13. maja 2022 predstavlja 8. mednarodno konferenco Privacy Days. Konferenca bo v Hotelu Jama, Postojna.

Smo v obdobju burnega dogajanja na področju varstva osebnih podatkov, v letošnjem letu še posebej.

Globalni izzivi kot so prenos podatkov v tretje države, ki večino upravljavcev postavlja v nemogoč položaj. Informacijski velikani in tudi drugi pomembni igralci, ki so v vlogi obdelovalcev ali skupnih upravljavcev, imajo močno pogajalsko izhodišče. Evropski nadzorniki so jim močneje stopili na prste, tako da z zanimanjem pričakujemo odziv. Kaj lahko naredimo, so možne kakšne vmesne rešitve? Kako zagovarjati pravico po zasebnosti? Je potrebno posegati po alternativah in kakšne so možnosti?

Digitalizacija je naša nova stalnica, ki prinaša ogromno prednosti in na drugi strani veliko nevarnosti. Upravljavci in obdelovalci se moramo obnašati odgovorno in spoštovati zasebnost, graditi zaupanje posameznikov, da skrbimo za skladnost pri obdelavi osebnih podatkov. Na koncu je ravno zaupanje, ki močno vpliva na uporabo digitalnih orodij.

Digitalizacija močno vpliva na obnašanje posameznika kot potrošnika, kot zaposlenega, kot državljana. Pravica do zasebnosti velikokrat trči ob druge interese in vedno znova iščemo ravnovesje. Evropski parlament sprejema vrsto novih aktov na področju digitalnega poslovanja, umetne inteligence, ki nas bodo pri tem usmerjali.

In končno je tu ZVOP-2! Za pooblaščene osebe za varstvo podatkov je namreč orodje, s katerim bomo naše upravljavce in obdelovalce bolj učinkovito usmerjali v skladno obdelavo osebnih podatkov. ZVOP-2 prinaša kar nekaj sprememb in iskali bomo nove rešitve.

Več o programu je na voljo tukaj

Objavil/a

Info hiša