DPO On Demand

O dodatni kvalifikaciji

Edini v Sloveniji imamo akreditacijo, ki nam dovoljuje podeljevanje certifikata – diplome za pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov

Foto: Bigstock

Ministrstvo za delo, socialne zadeve in enake možnosti ter Center RS za poklicno izobraževanje sta Info hiši podelila mandat podeljevanja certifikatov – diplom, ki jih lahko za dodatno kvalifikacijo izdajamo v imenu Republike Slovenije.

Izobraževanje izvajamo skupaj z našim partnerjem, Uradnim listom Republike Slovenije, ki skrbi za celotno organizacijo izvedbe izobraževanja v okviru njihove dejavnosti na področju dodatnih kvalifikacij.

To naše izobraževanje je že vpisano v evidenco pri Centru za poklicno izobraževanje in sodi med Slovensko ogrodje kvalifikacij.

Na tej povezavi pa najdete sklep Ministrstva za delo, socialne zadeve in enake možnosti o umestitvi dodatne kvalifikacije v slovensko ogrodje kvalifikacij.


Zakaj smo se odločili za akreditacijo:

  • obdelavo opravlja javni organ ali telo, razen sodišč, kadar delujejo kot sodni organ (v to skupino upravljavcev/obdelovalcev pri nas torej sodijo vsi organi javnega sektorja);
  • temeljne dejavnosti upravljavca ali obdelovalca zajemajo dejanja obdelave, pri katerih je treba zaradi njihove narave, obsega in/ali namenov posameznike, na katere se nanašajo osebni podatki, redno in sistematično obsežno spremljati.

Zagotovo v to skupino sodijo vsi upravljavci/obdelovalci, ki oblikujejo profile posameznikov na podlagi več zbirk osebnih podatkov in več konkretnih osebnih podatkov, ki se nahajajo v teh zbirkah. Nedvomno v to kategorijo upravljavcev sodijo vsi upravljavci/obdelovalci, ki se ukvarjajo s trženjem, predvsem vedenjskim, vsi, ki storitve oblikujejo na podlagi preferenc in zmožnosti posameznika – vse banke, zavarovalnice, klubi zvestobe trgovcev, spletne trgovine, ki tržijo svoje produkte na podlagi preferenc njihovih kupcev, kadrovske agencije itn.

  • temeljne dejavnosti upravljavca ali obdelovalca zajemajo obsežno obdelavo posebnih vrst podatkov in osebnih podatkov v zvezi s kazenskimi obsodbami in prekrški.

DPO bo pri upravljavcu/obdelovalcu opravljal pomembno nalogo, nalogo zagotavljanja skladnosti s predpisi s področja varstva osebnih podatkov; in sicer neodvisno, kar pomeni, da za svoje delo ne bo smel prejemati nobenih navodil in ne bo smel biti razrešen ali kaznovan zaradi opravljanja svojih nalog. DPO-jev položaj bo moral omogočati poročanje le le vodstvu upravljavca oz. obdelovalca (podjetja, organa ali organizacije), kjer bo deloval. Če morda naredimo primerjavo, njegov položaj znotraj upravljavca/obdelovalca bo v našem pravnem redu primerljiv položaju notranjega revizorja.

Poleg nadzora nad vsakršno obdelavo osebnih podatkov, bo DPO dolžan komunicirati tudi s posamezniki, katerih osebni podatki se obdelujejo pri upravljalcu ali obdelovalcu, in jim odgovarjati na njihova vprašanja/zahteve glede pravic, ki jim jih daje Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Ko bo upravljavec/obdelovalec deležen inšpekcijskega nadzora s strani Informacijskega pooblaščenca, bo prav DPO tisti, ki bo moral v tem postopku aktivno sodelovati in odgovarjati na vprašanja nadzornika.

Pridružite se vrhunski ekipi, ki vam vsa ta znanja lahko posreduje in si pridobite certifikat, ki velja v celotni EU, saj program, ki ga izvajamo, sodi v sklop evropskega ogrodja kvalifikacij.

Več lahko izveste pri Tini Novak, telefon 01 235 50 36, tina (at) info-hisa.si.

Datoteke za prenos

Prikazujem 1 do 2 od 2 (strani: 1)
Objavil/a

Nataša Pirc Musar